Bij het maken van dit plan is de bestaande situatie voor ons een bron van inspiratie geweest. Het is een verrassing als je vanuit de Tweede Nassaustraat voorbij de Nassaukerk in een wereld van zwart geteerde loodsen en allerlei meer en minder vreemde bedrijfjes terecht komt. Aan het eind van de de Wittenstraat komt daar nog eens de ervaring bij van de grote maat van het water en het vergezicht over de as van de Kostverlorenvaart. En dat alles in een voor een zo centraal gelegen stuk stad ongekende rust en stilte. Lopend aan de overkant over de de Wittenkade zie je vanuit de straat onbereikbare achterkanten van bedrijven, de loodsen zijn tot aan het water gebouwd, er liggen boten; omdat de bedrijfsgebouwen één laag hoog zijn ervaar je de hele maat tot aan de gevelwand van de de Wittenstraat of zelfs tot aan de gevelwand van de Catskade.
In ons plan hebben we geprobeerd het bijzondere van de plek in het gehele gebied voelbaar te maken. Meteen na de kerk begint de wereld van het eiland, tussen de gebouwen door is er zicht op de de Wittenkade. We beschouwen het plangebied als één geheel; de verschillende randcondities geven aanleiding tot specifieke uitwerkingen.
De hoofdopzet van het plan wordt gevormd door een reeks stroken in een vrij strakke ordening. De stroken staan haaks op de de Wittenstraat en de de Wittenkade. Tussen de stroken zijn afwisselend tuingebieden en straten van waaruit de blokken ontsloten worden en waar geparkeerd wordt. Alleen op het eind van het eiland wordt deze structuur enigszins doorbroken. Als een voortzetting van de sterke gevelwand van de Jacob Catskade staan er drie hogere gebouwen als koppen op de stroken. De eerste van deze drie "torens" vormt het einde van de de Wittenstraat.
Langs de Kostverlorenvaart loopt een vrij laag gelegen wandelroute waaraan af en toe een klein pleintje ligt om bv te zitten of te spelen; van hieruit is er zicht op de iets hoger gelegen tuinen.Aan het eind van het eiland ligt er een openbare tuin direct aan de wandelroute. Auto's en fietsers rijden door de de Wittenstraat en over de Catskade; waar de straat en de kade bij elkaar komen en het einde van het eiland nadert gaat de straat omhoog tot het niveau van de voet/fietsbrug. De straat waarop ook geparkeerd wordt, heeft verbredingen tussen de hoge koppen van de blokken. Van daaruit is er zicht op de lager gelegen openbare tuin. Aan de kant van de Catskade is er naast \\\\\\\'het hellende vlak' een op het lage niveau doorlopende strook waar de oude bomen aangevuld met nieuwe, kunnen blijven staan, en die uitkomt op een beschutte plek op de kop van het eiland.
differentiatie Binnen elk blok is een verscheidenheid aan woning types. In de eerste twee blokken liggen er aan de tuinen op de begane grond gezinswoningen; in blok 3 en 4 liggen er juist kleine woningen op de begane grond; hier zijn kleine eigentuintjes grenzend aan een collectieve tuin. In de hogere gebouwen aan de Catskade is niet zozeer aan gezinswoningen gedacht; er liggen voornamelijk twee en drie kamer woningen (indien gewenst is het natuurlijk mogelijk deze woningen samen te voegen tot grotere woningen). Wij vinden het wenselijk om in het plan de mogelijkheid tot het vestigen van bedrijfjes op te nemen. Specifiek hebben we hiervoor bedoeld de begane grond van de eerste 4 stroken en de daar tussen liggende blokjes. De verdiepingshoogte van de begane grond is - omdat de bergingen alleen onder het kopblok liggen - iets hoger. Met name vinden we het belangrijk dat er aan de de Wittenstraat enkele bedrijven komen. Deze bedrijven kunnen de vorm hebben van zelfstandige bedrijven of van bedrijf aan huis.
De stroken hebben een basishoogte van 4 lagen; op de eerst 4 blokken is er op wisselende plaatsen een vijfde laag. Aan de Kostverlorenvaart is de bouwstructuur in de eerste 5 blokken gedraaid en is er een continue hoogte van 5 lagen op een plint van halfverdiepte bergingen. Bij de laatste drie blokken is de bouwstructuur juist aan de Catskade gedraaid; hier is de hoogte 7 lagen op een onderbouw, in deze onderbouw zijn de entree en een openbare voorziening gelegen. Blok 4 is een overgangsblok. Binnen de vrij strakke ordening van de stroken is er een gevarieerde opbouw van de blokken zelf. Als materiaal voor de gebouwen denken we aan een steenachtige onderbouw met een \\\\\\\'geteerde\\\\\\\' houten bovenbouw. Deze bovenbouw is een herinnering aan het verleden.