situatie De Brasacker ligt in de wijk de Bras van de Vinex- locatie Ypenburg. De basisgedachte achter deze wijk is het realiseren van lange lijnen met relatief smalle straten en met sloten aan de achterzijde van de woningen. Het geheel heeft een dorps karakter. Ons bureau is één van de drie meewerkende architecten aan dit plan. We hebben in ons deel van het plan het dorpse karakter willen realiseren door sprekende dakvlakken en een zo laag mogelijke goothoogte. Daken en dakvlakken zijn uitgangspunt geworden voor onze woning-ontwerpen. Verder is er relatief veel hout toegepast als gevelbekleding en in de dakkapellen.
Type B en D zijn rijtjeswoningen in de sociale huur en middenkoopsector. Deze typen hebben een asymmetrische kap, met aan de ene kant een gewone goot-hoogte en aan de andere kant een lage goot-hoogte (goot iets onder eerste verdiepingsvloer). In een rijtje zit meestal een sprong zodat de goot wisselt in hoogte; de nok en daarmee het dakvlak lopen door. De blokken krijgen zo richting en vorm.
Type D komt ook voor gecombineerd met de boven-beneden woningen van type G. Het blok heeft dan als het ware een kop. Het dakvlak van type G ligt hoger maar heeft dezelfde hellingshoek. Aan de achterkant loopt het lage dak van type D door in de aanbouw van de begane grond woning van type G . De toegang van de bovenwoningen van G is via een veranda en een open trap.
Tenslotte zijn er twee-onder-een-kap woningen van het type K. Ook deze hebben een doorlopend dak dat echter op verschillende hoogtes wordt afgesneden. Er is een hoge en een lage kant, de hoge kant is steeds op de zon georiënteerd. Er is daarbij een variant waarbij deze hoogte nog extra geaccentueerd is door het toepassen van een lessenaars kap. De sneden, de terugliggende vlakken, zijn afgewerkt met houten delen. kleurgebruik De basiskleuren van steen en pannen zijn aards: oranje, rood en bruin. Het houtwerk is overwegend witachtig of lichtgrijs. Daarentegen komt Type K een enkele keer voor in een abstract grafische vorm: zwart, wit en grijs.